Jedna biljka.. a mnogo vrsta čajeva. Kako je to moguće?
U tome leži misterija biljke Camelia Sinensis. Da bismo je shvatili možemo porediti čaj sa vinom. Od jedne sorte vinove loze proizvode se skoro sva vina na svetu. Isti je slučaj i sa čajem.
Čaj je nekada bio strogo čuvana državna tajna u Kini. Zbog toga se malo toga zna o njemu.
Camelia Sinensis se javlja u onom delu sveta koji danas obuhvataju Kina, Tibet i Severna Indija. Najbolje sorte čajeva rastu na nadmorskoj visini između 915 i 1830m. Niže temperature na ovim nadmorkim visinama usporavaju rast listova i pomažu da se njihove osobine razviju u potpunosti. Male promene u nadmorskoj visini mogu da izazovu neverovatne razlike u veličini i kvalitetu lista. Na istoj plantaži se može dogoditi da dva žbuna čaja imaju potpuno različite listove.
Na radionici ćemo se potruditi da vam naš predavač približi lepotu biljke čaj i na taj način omogućim da i vi uživate u blagodetima biljke Camelia Sinensis.
Prijatelj radionice Kuća Zelenog Čaja iz Novog Sad.
Trajanje radionice:
3 sata, početak u 19časova - četvrtak 10.12.2015.god
Predavač:
Marija Radojković, doc.dr